DISCUSDEGENERATIE

Discusdegeneratie in de onderrug wordt vaak verantwoordelijk gehouden voor lage rugpijn. Maar lage rugpijn heeft veel mogelijke oorzaken en artsen zijn niet altijd duidelijk waarom er symptomen kunnen optreden.

Wat is discusdegeneratie?

Indien een tussenwervelschijf (discus) in de lage rug (lumbaal) in belangrijke mate versleten is, spreekt men van een degeneratieve discopathie, ook wel discusdegeneratie genoemd.

 

Discusdegeneratie volgt een voorspelbaar patroon

Ten eerste, de nucleus in het midden van de schijf begint het vermogen te verliezen om water te absorberen. De tussenwervelschijf wordt uitgedroogd. Dan wordt de nucleus dik en vezelig, zodat de structuur veel lijkt op die van de annulus. Als gevolg daarvan, is de nucleus niet meer in staat om schokken te absorberen.

 

Stress en spanning hebben zijn invloed op de structuren van de wervelkolom. Er vormen zich scheuren rond de annulus. De tussenwervelschijf verzwakt en gaat leeglopen. Hierdoor worden de botten van de wervelkolom samengedrukt.

 

Hoewel de delen van de wervelkolom met de tijd veranderen en in zekere zin degenereren (achteruitgaan in kwaliteit), betekent dit niet dat u op weg bent naar een toekomst vol met pijn en nare problemen. In feite, röntgenfoto’s en MRI-scans laten zien dat mensen met een ernstige degeneratie, niet altijd pijn hoeven te voelen.

Waarom heb ik dit probleem?

Onze tussenwervelschijven veranderen met de leeftijd, net als ons haar grijs wordt. Omstandigheden, zoals rugletsel of een breuk van de wervelkolom, kunnen invloed hebben op hoe de rug werkt, waardoor de veranderingen nog sneller optreden.

 

Dagelijkse slijtage en bepaalde vormen van trillingen kunnen ook de snelheid van degeneratie verhogen in de wervelkolom. Bovendien, er zijn sterke aanwijzingen dat roken de degeneratie versnelt van de wervelkolom.

 

Wetenschappers hebben ook een verband vastgesteld tussen familieleden, waaruit blijkt dat de genetica een rol speelt in hoe snel deze veranderingen plaatsvinden.

Welke delen zijn erbij betrokken?

De wervelkolom geeft het lichaam vorm en ondersteunt het menselijk lichaam. Het gedeelte van de wervelkolom in de onderrug is bekend als de lumbale wervelkolom.

Discusdegeneratie
Tussenwervelschijf

Een tussenwervelschijf zit tussen twee afzonderlijke ruggenwervels. De tussenwervelschijf is gemaakt van bindweefsel. Bindweefsel is het materiaal dat de levende cellen van het lichaam bij elkaar houdt. De meeste bindweefsels wordt gemaakt van vezels van een materiaal genaamd collageen. Deze vezels beschermen de tussenwervelschijf tegen spanning en druk.

 

De tussenwervelschijf werkt normaal als een schokdemper. Het beschermt de wervelkolom tegen de dagelijkse trek van de zwaartekracht. Daarnaast beschermt de tussenwervelschijf ook de wervelkolom tijdens inspannende activiteiten die een sterke kracht hebben op de wervelkolom, zoals springen, lopen en tillen.

Een tussenwervelschijf bestaat uit twee delen. Het centrum, genaamd de nucleus, is sponsachtig. Het biedt de meeste mogelijkheden van de tussenwervelschijf om schokken te absorberen. De nucleus wordt op zijn plaats gehouden door de annulus, een reeks van sterke bindweefselringen eromheen. Door de bindweefselringen, worden de krachten op gelijke mate verdeelt over de gehele tussenwervelschijf

Lage rug anatomie
Facet gewrichten

Tussen de wervels van elke spinale segment zijn er twee facetgewrichten. De facetgewrichten zijn gelegen aan de achterzijde van de wervelkolom. Er zijn twee facetgewrichten tussen elk paar van de wervels, één aan elke kant van de wervelkolom.


Een facetgewricht is gemaakt van kleine, benige (bot) knoppen die zich opstellen langs de achterkant van de wervelkolom. Wanneer deze knoppen elkaar ontmoeten, vormen ze een gezamenlijke gewricht dat de twee wervels met elkaar verbindt. De wervelkolom zou zonder facetgewrichten helemaal stijf zijn en bewegingen van de wervelkolom, zouden bijna niet meer mogelijk zijn.

Symptomen

Hoe voelt lumbale discusdegeneratie aan?

 

Pijn in het midden van de lage rug is vaak het eerste symptoom dat patiënten voelen. Het begint meestal bij patiënten in hun twintigers en dertigers. Pijn heeft de neiging te verergeren na zware lichamelijke activiteit of een verblijf in een houding voor een lange tijd. De rug kan ook stijf aanvoelen. Door het rusten van de rug wordt de pijn minder. In het begin duren de symptomen vaak een paar dagen.

 

Dit type rugpijn komt vaak voor en gaat door over de jaren heen. Artsen noemen dit terugkerende rugpijn. Elke keer dat de pijn weer voorkomt, lijkt de pijn erger dan de tijd ervoor. Uiteindelijk kan de pijn zich verspreiden over de billen of dijen en kan het langer duren voordat de pijn weer verdwijnt.

 

 

Symptomen discusdegeneratie

Welke behandelingsopties zijn er?

Deze symptomen kunnen zo lang mogelijk met niet-chirurgische methoden worden behandeld. Zoals koude- / warmtetherapie, fysiotherapie, epidurale injecties en medicatie voor pijnbeheersing.

 

Wanneer niet-chirurgische behandelingen na verloop van tijd geen verlichting meer bieden, kan een chirurgische behandeling worden aanbevolen. Om de druk van de zenuwen die pijn veroorzaken te verminderen, door de uitlijning van de wervelkolom en / of de ruimte tussen de wervels te herstellen.

 

Lees hieronder meer over mogelijke chirurgische behandelingen.

Lumbale laminectomie
Discectomie
Fusieoperatie

De lamina vormen een dak-achtige structuur over de achterkant van de wervelkolom. Wanneer de zenuwen in het wervelkanaal samen worden gedrukt door een gedegenereerde discus of door osteofyten die in het kanaal duwen, verwijdert een laminectomie de meeste of alle van de lamina om de druk op de spinale zenuwen vrij te geven.

Operatie die een deel of het de volledige discus verwijdert, wordt discectomie genoemd. Discectomie wordt gedaan wanneer de tussenwervelschijf is gescheurd (hernia) in het wervelkanaal. Waardoor er druk ontstaat op de spinale zenuwen.

Een fusieoperatie voegt twee of meer botten in één stevig bot. Dit voorkomt dat de botten en gewrichten gaan bewegen. De procedure wordt soms gedaan met een discectomie. Mechanische pijn wordt verminderd omdat de fusie de bewegende delen stabiel houdt, zodat ze niet kunnen leiden tot irritatie en ontsteking.

Disclaimer:


De informatie op deze website is bedoeld als educatief hulpmiddel en is niet bedoeld als garantie of ter vervanging van een medische diagnose. Raadpleeg een arts voor een volledige lijst van indicaties, contra-indicaties, voorzorgsmaatregelen, waarschuwingen, klinische resultaten en andere belangrijke medische informatie die betrekking heeft op deze procedure. De informatie op deze website is mogelijk niet van toepassing op uw toestand, behandeling of het resultaat ervan, aangezien chirurgische technieken variëren en complicaties kunnen optreden. Het is belangrijk om de haalbaarheid van een chirurgische ingreep met een arts te bespreken om de juiste behandelingsoptie te bepalen.