Piriformis syndroom – Duidelijke informatie waar u wat aan heeft

Ischias is een zenuwpijn die meestal begint in de onderrug en via de bil doorloopt tot in het been. De meest voorkomende oorzaak is irritatie van de ruggenmergzenuwen in of nabij de wervels van de onderrug. Soms is de zenuwirritatie niet in de rug maar lager, in het been. Een mogelijke oorzaak van ischias is het piriformis syndroom.

Het piriformis syndroom kan pijnlijk zijn, is niet gevaarlijk en leidt zelden tot de noodzaak van chirurgie. Bij meeste mensen met kan de pijn verminderd worden met eenvoudige behandelingen.

Na het lezen van dit artikel, weet u meer over:

  • hoe het probleem zich ontwikkelt
  • hoe artsen de diagnose te stellen
  • welke behandelingen er beschikbaar zijn

[toc]

Wat is het piriformis syndroom?

Het piriformis syndroom begint wanneer de piriformis spier (één van de bilspieren) in spasmen verkeert en strakker tegen de heupzenuw komt. Hierdoor wordt de zenuw tegen het bot van het bekken gedrukt.

Waarom heb ik dit probleem?

Het is nog steeds een raadsel waarom de piriformis spier soms de heupzenuw begint te irriteren.

In sommige gevallen kan de spier beschadigt raken als gevolg van een val op de bil. En een opeenhoping van bloed (hematoom) in en rond de piriformis spier vormt. De spier begint dan te zwellen en drukt op de heupzenuw. Het hematoom zal snel verdwijnen, maar de spier gaat zich samentrekking.

Uiteindelijk geneest de spier, maar sommige van de spiervezels in de piriformis spier worden vervangen door littekenweefsel. Littekenweefsel is lang niet zo flexibel en elastisch als normaal spierweefsel. De spier kan hierdoor strakker worden en zet op die manier een constante druk tegen de heupzenuw.

Heeft u last van pijnlijke gewrichten? Lees dan ook ons ARTROSE magazine

Welke delen zijn erbij betrokken?

De piriformis spier is één van de externe rotators van de heup en been. Dit betekent dat als spier werkt, het helpt om de voet en het been naar buiten te draaien. Problemen in de piriformis spier kan leiden tot problemen met de heupzenuw. Dit komt omdat de sciatische zenuw loopt onder (en soms door) de piriformis spier op zijn weg uit de bekken. De piriformis spier kan de nervus ischiadicus (heupzenuw) knijpen en irriteren op dit gebied, wat leidt tot de symptomen van ischias.

Ontstoken sciatische zenuw

Symptomen

Hoe voelt een piriformis syndroom aan?

Een piriformis syndroom veroorzaakt vaak pijn die uitstraalt naar de achterkant van het been. De pijn kan gevoeld worden aan slechts één zijde, al is het gevoel soms aan beide kanten. De pijn kan uitstralen naar beneden het been helemaal naar de voet en kan worden verward voor een hernia in de lumbale wervelkolom. Veranderingen in gevoel en zwakte in het been of de voet zijn zeldzaam. Sommige mensen zeggen dat ze vage tintelingen voelen in het been.

Het zitten kan moeilijk zijn. Meestal mensen met een piriformis syndroom zitten niet graag. Wanneer ze zitten, hebben ze de neiging om te zitten met de pijnlijke kant van de bil omhoog gekanteld in plaats van plat zitten in de stoel.

Diagnose

Hoe wordt een piriformis syndroom vastgesteld?

Diagnostische injecties

De meest nauwkeurige manier om te vertellen als de piriformis spier de oorzaak is van de pijn, is met een diagnostische injectie in de spier. De spier ligt diep in de bil, zodat de injectie röntgenstralingbegeleiding vereist met een fluoroscopie, een CT-scan of een open MRI-machine.

Zodra de naald is geplaatst in de spier, kan een verdoving worden geïnjecteerd om de spier te verlammen. Als de pijn verdwijnt na de injectie, kan uw arts er redelijk zeker van zijn dat de pijn die u voelt afkomstig is van een piriformis syndroom.

Behandeling

Fysiotherapie

De meeste patiënten met piriformis syndroom werken met een fysiotherapeut. Bij een bezoek aan uw fysiotherapeut, na een evaluatie van uw conditie, zullen er behandelingen worden gestart om spasmen en pijn te verzachten in de piriformis spier.

Warmte-toepassingen

Behandelingen voor piriformis syndroom beginnen vaak met warmte-toepassingen, zoals een warmte kussen. Warmte wordt gebruikt om de piriformis spier te ontspannen.

Shockwave therapie

Shockwave therapie is een keuze van een behandeling die gebruikt kan worden voor diepe verwarming in het bilgebied. Shockwave therapie maakt gebruik van hoogfrequente geluidsgolven die gericht zijn via de huid. De diepe warmte-effect van shockwave therapie is ideaal voor de voorbereiding voor hand-gerichte vormen van behandeling en voor het rekken van de spieren.

Massage

Hand-gerichte behandelingen, zoals diepe massage en gespecialiseerde vormen van zacht weefsel mobilisatie, kunnen in eerste instantie worden gebruikt.

Strekoefeningen

Strekoefeningen worden aangeraden voor patiënten met het piriformis syndroom, om te proberen en irritatie te verlichten op de heupzenuw. Strekken is vooral effectief na hitte en na hand-gerichte behandelingen.

Medicatie

Artsen beginnen vaak met het voorschrijven van een niet-chirurgische behandeling voor het piriformis syndroom. In sommige gevallen, blijven artsen hun patiënten regelmatig zien om te zien of de symptomen verbeteren.

Anti-inflammatoire geneesmiddelen, zoals ibuprofen en naproxen, worden vaak gebruikt om de pijn en de ontsteking veroorzaakt door de irritatie op de zenuw te behandelen. Een paracetamol kan worden gebruikt om de pijn te behandelen, maar zal niet de ontsteking behandelen.

Injectie therapieën

Als u nog pijn heeft na fysiotherapie, kan uw arts injecties voorstellen. Het belangrijkste doel van injecties is om te zien of uw pijn van een piriformis syndroom afkomstig is. Een injectie van lokale verdoving, zoals lidocaïne kan worden geïnjecteerd in de spieren om tijdelijk te ontspannen. Dit maakt de spieren los en vermindert de irritatie op de heupzenuw.

Andere medicijnen kunnen ook worden ingespoten. Cortisone, bijvoorbeeld, kan worden gemengd met verdovingsmedicatie om de ontsteking te verminderen op de heupzenuw. Cortisone is een krachtige anti-inflammatoire (anti-ontsteking) medicatie die vaak wordt gebruikt.

Spier injectie bij het Piriformis syndroom

Botulisme injectie therapie (ook wel bekend als Botox injecties) kan gebruikt worden om de piriformis spier daadwerkelijk te verlammen. De Botox-injecties maken de spieren ontspannen, wat de druk verminderd van de heupzenuw.

Het effect van een Botox injectie is niet blijvend, maar over het algemeen is het effect een paar maanden merkbaar. In de tussentijd, echter, wordt gehoopt dat een strekprogramma kan worden gebruikt om het probleem op te lossen. Met andere woorden, als de injectie verdwijnt, kan de spier genoeg uitgerekt zijn zodat de symptomen niet terug komen.

Operatie

Chirurgie kan worden overwogen, maar meestal alleen als een laatste redmiddel.

De chirurg begint met het maken van een kleine incisie, meestal ongeveer drie centimeter lang, in de bil. De vezels van de gluteus maximus, de grootste bilspier, worden gesplitst. Dit geeft de chirurg een manier om diep in de bil te kijken.

Wanneer de piriformis spier en piriformis pees worden gezien, snijdt de chirurg de pees weg waar het aansluit op de trochanter major.

Indien meer ruimte nodig is om de druk van de zenuw te halen, kan een deel van de spier worden verwijderd. Dit veroorzaakt meestal geen problemen met de kracht, want er zijn meerdere, veel sterkere spieren die helpen om het been naar buiten te bewegen.

Doorsnijden van de priformis pees