LAGE RUG-, LIES- EN BEENPIJN

De tussenwervelschijven in de wervelkolom dienen als schokdempers tussen de wervels. Leeftijd, erfelijkheid, letsel en dagelijkse slijtage kunnen bijdragen aan beschadiging en verslechtering van de schijven in uw rug. Hierdoor kan rugpijn met uitstraling naar lies en/of been ontstaan.

Wat kan de pijn mijn lage rug, lies en been veroorzaken?

Uw arts heeft waarschijnlijk röntgenfoto’s, een MRI of CT-scan van uw lage rug gemaakt en heeft mogelijk degeneratie, een hernia of spinale stenose geconstateerd.

Rugaandoeningen

Na verloop van tijd kunnen de tussenwervelschijven in uw wervelkolom flexibiliteit, elasticiteit en volume verliezen. Wanneer dit gebeurt, worden de schokabsorberende eigenschappen van de tussenwervelschijven verminderd en kan dit leiden tot abnormale beweging of uitlijning en instabiliteit van de wervelkolom.

Door regeneratie kunnen er barsten in de buitenste laag van de tussenwervelschijf ontstaan. Het materiaal in de tussenwervelschijf kan hierdoor naar buiten worden gedrukt en de schijf kan uitpuilen, openbreken of in stukken breken. Waardoor druk wordt uitgeoefend op een zenuwwortel of het ruggenmerg.

Spinale stenose is de vernauwing het wervelkanaal. Uw ruggenmerg loopt door dit kanaal en is een bundel van zenuwen. Bij een stenose ontstaat er een vernauwing van het wervelkanaal waardoor de zenuwen worden bekneld. Stenose wordt ook wel kanaalstenose genoemd.

Welke symptomen kan ik ervaren als gevolg van discusdegeneratie, spinale stenose of een hernia?

Symptomen van deze aandoeningen kunnen zijn:

 

  • verlies van beweging en behendigheid

  • pijn in uw nek of schouders

  • spiertrekkingen

  • tintelingen of gevoelloosheid in uw arm of hand

  • uitstralende pijn, zwakte en / of gevoelloosheid in uw schouders, armen en nek

Welke behandelingsopties zijn er?

Deze symptomen kunnen zo lang mogelijk met niet-chirurgische methoden worden behandeld. Zoals koude- / warmtetherapie, fysiotherapie, epidurale injecties en medicatie voor pijnbeheersing.

 

Wanneer niet-chirurgische behandelingen na verloop van tijd geen verlichting meer bieden, kan een chirurgische behandeling worden aanbevolen. Om de druk van de zenuwen die pijn veroorzaken te verminderen, door de uitlijning van de wervelkolom en / of de ruimte tussen de wervels te herstellen.

 

Lees hieronder meer over mogelijke chirurgische behandelingen.