NEK-, SCHOUDER- EN ARMPIJN

De tussenwervelschijven in de wervelkolom dienen als schokdempers tussen de wervels. Leeftijd, erfelijkheid, letsel en dagelijkse slijtage kunnen bijdragen aan beschadiging en verslechtering van de schijven in uw nek. Hierdoor kan nekpijn met uitstraling naar schouders en/of ontstaan.

Wat kan de pijn mijn nek, schouder en arm veroorzaken?

Uw arts heeft waarschijnlijk röntgenfoto’s, een MRI of CT-scan van uw nek gemaakt en heeft mogelijk degeneratie, een hernia of spinale stenose geconstateerd.

Rugaandoeningen

Na verloop van tijd kunnen de tussenwervelschijven in uw wervelkolom flexibiliteit, elasticiteit en volume verliezen. Wanneer dit gebeurt, worden de schokabsorberende eigenschappen van de tussenwervelschijven verminderd en kan dit leiden tot abnormale beweging of uitlijning en instabiliteit van de wervelkolom.

Door regeneratie kunnen er barsten in de buitenste laag van de tussenwervelschijf ontstaan. Het materiaal in de tussenwervelschijf kan hierdoor naar buiten worden gedrukt en de schijf kan uitpuilen, openbreken of in stukken breken. Waardoor druk wordt uitgeoefend op een zenuwwortel of het ruggenmerg.

Spinale stenose is de vernauwing het wervelkanaal. Uw ruggenmerg loopt door dit kanaal en is een bundel van zenuwen. Bij een stenose ontstaat er een vernauwing van het wervelkanaal waardoor de zenuwen worden bekneld. Stenose wordt ook wel kanaalstenose genoemd.

Welke symptomen kan ik ervaren als gevolg van discusdegeneratie, spinale stenose of een hernia?

Symptomen van deze aandoeningen kunnen zijn:

  • verlies van beweging en behendigheid

  • pijn in uw nek of schouders

  • spiertrekkingen

  • tintelingen of gevoelloosheid in uw arm of hand

  • uitstralende pijn, zwakte en / of gevoelloosheid in uw schouders, armen en nek

Welke behandelingsopties zijn er?

Röntgenfoto’s laten problemen zien met beenderen (de botten), zoals een infectie, bottumoren of breuken. Een röntgenfoto van de wervelkolom geeft de arts informatie over hoeveel degeneratie er heeft plaatsgevonden in de wervelkolom, zoals de hoeveelheid ruimte in de neuroforamen en tussen de tussenwervelschijven. Röntgenfoto’s zijn meestal de eerste stap voordat een andere, meer gespecialiseerde, test wordt uitgevoerd.